האם וירוס קורונה יכול לעבור באוויר?
מאמר חדש טוען כי העברת וירוס קורונה באוויר היא אפשרית, כמו גם זיהום סביבתי שנגרם עקב חולי קורונה השוהים בחדר. ואולם, המחקר מעלה הסתייגויות שונות, שטרם זכו למענה

מאמר שיצא לפני כמה ימים מטעם אוניברסיטת נברסקה, טוען כי העברת וירוס קורונה באוויר היא אפשרית, כמו גם זיהום סביבתי שנגרם עקב חולי קורונה השוהים בחדר. ייתכן כי הדבר אכן אפשרי, אך החוקרים לא הצליחו להוכיח באופן חד משמעי כי העברה בדרך זו אכן מתרחשת, ונסביר כאן מדוע.
איך המחקר בוצע?
13 חולים מאומתים נכנסו למתחם בידוד בבית החולים. דגימות מהאוויר וממשטחים שונים נאספו ב-11 חדרי בידוד, על מנת לבדוק את נוכחות הנגיף בסביבת החולים.
האזורים בחדר חולקו ל-3 חלקים: אזורים משותפים, חפצים אישיים ושירותים. הדגימות נלקחו גם מחדרי הבידוד וגם בדרכי המעבר. בנוסף, נבדקו הדגימות בקורלציה לסימפטומים, על מנת לבדוק האם הדגימות מהסביבה נמצאות חיוביות רק כשישנם סימפטומים.
תוצאות המחקר
כלל הדגימות נבדקו במכשיר RT-PCR. בסך הכל נאספו 163 דגימות מכל האזורים שנדגמו, מתוכן 126 נמצאו חיוביות להימצאות החומר הגנטי של הנגיף.

>> 76.5% מהדגימות שנאספו מהחפצים האישיים נמצאו חיוביות.
>> 83.3% מהדגימות שנלקחו מהפלאפונים האישיים נמצאו חיוביות.
>> 81% מהדגימות שנלקחו בשירותים נמצאו חיוביות.
>> 80.4% מהדגימות שנלקחו ממשטחים בחדר נמצאו חיוביות (כולל שולחנות אישיים, מעקה המיטה).
>> כל הדגימות מהרצפה, וכמו כן 4 מתוך 5 דגימות של פתחי האוורור נמצאו חיוביות.
>> 63.2% מהדגימות באוויר החדר נמצאו חיוביות.
>> 66.7% מהדגימות שנלקחו מהאוויר במסדרונות נמצאו חיוביות.
>>הריכוז הגבוה ביותר באוויר החדר בסמוך לחולה היה כשקיבל חמצן דרך משקפי חמצן.
>> לא נמצא קשר בין חומרת הסימפטומים והמחלה להימצאות הדגימות כחיוביות, כלומר הדגימות נמצאו חיוביות גם בהיעדר סימפטומים.
מסקנות החוקרים היו שקיים זיהום סביבתי, ומציעים כי ייתכן שארוסול (טיפות מתחת ל-5 מיקרון) מיוצר על ידי אנשים גם ללא סימפטומים כמו שיעול. הם מעריכים כי הימצאות הנגיף במסדרונות נגרם בגלל הבדיקות שנעשו שכללו כניסה ויציאה של אנשים מהחדר.

שאלות והסתייגויות מתוצאות המחקר
כמה שאלות והסתייגויות עולות מן המאמר הזה, ומאמרים נוספים שיצאו בעתיד אולי יוכלו לעזור לנו לשפוך אור על סוגיות אלו:
1. כמה עותקים של הנגיף דרושים על מנת להדביק? במאמר תוארו הכמויות שנמצאו בכל אחת מהדגימות, אבל עוד לא ברור האם הכמות שנמצאה באוויר או בכל מקום אחר מספיקה על מנת להדביק אדם. מושג זה נקרא גם "אינוקולום" (inoculum). לדוגמה, חיידק בשם שיגלה (Shigella) שגורם למחלת שלשולים, יכול לגרום למחלה גם אם האדם נדבק בכמות יחסית קטנה של חיידקים (10-100), ואילו במקרה של סלמונלה נדרשת כמות גדולה יחסית של חיידקים על מנת לגרום למחלה (כ-100,000).
2. האם הנגיף משמר את יכולת ההדבקה שלו גם באוויר ועל משטחים? אמנם הרבה מהדגימות נמצאו חיוביות, אך חשוב להבין כי החומר הגנטי של הנגיף (RNA) יכול להישאר הרבה זמן בסביבה, השאלה האמיתית היא האם החלבונים שעוטפים את החומר הגנטי המאפשרים לו להדביק ולחדור אל התאים שורדים בתנאי הסביבה. לראייה, במאמר זה לא התרחשה הדבקה כשניסו להדביק תרבית תאים בדגימות שנלקחו.
3. האם מתרחשת גם העברה דרך הצואה (העברה פקו-אוראלית)? אנו יודעים על הרבה מאוד מחלות זיהומיות שיכולות להיות מועברות בדרך זו, דוגמת אנטרווירוסים, כולירה ועוד. הוכח בעבר כי החומר הגנטי של הנגיף נמצא גם בצואה, ובמחקר זה הוא נמצא גם בדגימות ממשטחים שונים בשירותים. עצם הימצאות החומר הגנטי של הנגיף בצואה לא מוכיחה שהוא אכן בעלת יכולת הדבקה (ראו סעיף קודם), ונותר עוד להוכיח זאת במחקרים נוספים.

לסיכום, ארגון הבריאות העולמי פירסם בימים האחרונים מסמך רשמי המתאר כי אין שוני בהנחיות וההערכות בנוגע לאופן שבו הנגיף יכול להיות מועבר. בהתבסס על העדויות היום, הארגון עדיין ממליץ לנקוט במשנה זהירות בכל הנוגע להעברה טיפתית ודרך משטחים, בנוסף למשנה זהירות כשמבצעים פרודצדורות שעלולות ליצור ארוסול (ובעצם להפוך את זה כך להעברה דרך האוויר, כגון אינטובציה, הנשמה לא פולשנית ועוד).
הכותבת היא חוקרת רפואית במדינט
מקורות
https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.23.20039446v2.full.pdf
https://link.springer.com/content/pdf/bfm%3A978-3-642-72030-7%2F1%2F1.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8038/
https://www.cdc.gov/training/SIC_CaseStudy/Infection_Salmonella_ptversion.pdf
עוד פוסטים מזירת הניתוחים

זה לא הזמן למומחים מטעם עצמם
בשעת משבר זאת, מומלץ להוריד את טון הביקורת על מנהלי המשבר במשרד הבריאות, שמנהלים אותו עד כה בצורה מעוררת הערכה

לאוצר יש כלי יעיל שיחסוך למשק מיליארדים - אז למה הוא לא משתמש בו?
ארכימדס אמר פעם "תנו לי נקודת משען ואזיז את העולם ממקומו", ואני אומר - תנו למגזר העסקי תאריך יעד והוא יוציא אותנו מהמיתון

זה מרגיש כמו מלחמה - אבל ההתאוששות תהיה מהירה הרבה יותר
משבר הקורונה יוצר תחושת קטסטרופה - אך חשוב לזכור שהנגיף לא מוחק הון פיזי והכלכלה הריאלית תוכל להתאושש במהרה לאחר שיובס ■ בכך המשבר הנוכחי דומה יותר למשבר 2008 מאשר למלחמת העולם השנייה

ישראל יוצאת מהגדילה האקספוננציאלית, אך משאירה את הצוותים הרפואיים מאחור
במשרד הבריאות מציגים את הנתונים בסקלה לינארית, ואז קשה יותר לראות איך הדברים משתנים - ובפרט האם יש גדילה אקספוננציאלית. דרור פייטלסון מציג אותם בסקלה לוגריתמית, ויש לו בשורות טובות ובשורות רעות

סעיף טריקי בפוליסת הביטוח הותיר את ההורים שבויים
בן הזקונים היה אמור לנסוע עם קבוצת הכדורגל שלו למשחקי מונדיאל נערים בברצלונה. אבל אז הקורונה עלתה לארץ והתפשטה בעולם, המשחקים בוטלו - וההורים עדיין לא ראו את הכסף שלהם בחזרה
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר