כולנו איינשטיין: הסינים חושבים שהיהודים חכמים - ואין סיבה לא ליהנות מזה
האוניברסיטה העברית פתחה החודש בשנחאי את תערוכה הגדולה ביותר של חומרי אלברט איינשטיין, למשוך סטודנטים סיניים לבוא וללמוד אצלה

חכמים? אנחנו חכמים? כל היהודים חכמים? אני תמיד זזה באי נוחות והפנים שלי נעשות אדומות ממבוכה, כשהסינים מצהירים על כך בהחלטיות, כאילו מדובר בעובדה מדעית. איינשטיין היה חכם, זה נכון. לכן תמונתו תלויה בכל בית ספר ולו הנידח ביותר בסין. אבל ההנחה הגורפת, ותאמינו לי שהיא גורפת, שאנחנו עם מאוד חכם, מרגישה לי כאילו אנחנו נהנים כל הדרך אל הבנק מהילה שאיננו ראויים לה בהכרח.
"הדרך אל הבנק" נראה לי ביטוי מתאים במקרה הזה, היות שאחת הסיבות המרכזיות שבגללן יהודים נחשבים לחכמים היא בגלל ההנחה שאנחנו יודעים "לעשות הרבה כסף" (בתרגום מילולי), טובים בעסקים ועשירים. כאן זה נחשב למשהו שמעיד על חוכמה יתרה וראוי להערצה, בלי נימה ולו קטנה ביותר של אנטישמיות.

זאת הסיבה שספרים כמו "איך להיות עשיר כמו היהודים" או "איך לשים את העולם בכיסך - שיעור שיש ללמוד מהיהודים" או "הסודות של התלמוד: הקוד היהודי לעושר", הם ספרים פופולריים כאן. זאת גם הסיבה שספרים המתארים איך להיות חכמים על פי היהודים נחטפים, וזאת הסיבה שמתודולוגיות חינוכיות פרי מחשבה ישראלית ויהודית מאד פופולריות כאן. הרצאות בנושא חינוך יהודי מבוקשים כאן מאוד, סמינרים בנושא חדשנות ישראלית מלאים עד אפס מקום. לאלה מאתנו שנמצאים כאן יש שליחות שעיקרה לא להרוס את התדמית המשובחת של ישראל והיהודים. או כמו שהגדיר זאת היטב אחד מהטובים בשגרירי ישראל בעבר: "תפקידנו לשמר את המיסקונספציה".
את מותג היהודים החכמים מוביל בגאון אדון אלברט איינשטיין בכבודו ובעצמו. בזמנו הגעתי במהלך מסע ג'יפים לכפר נידח על הר גבוה בחבל יונאן, בלי גישה לרכב ובלי חשמל ברוב שעות היום, לבית ספר אחד גדול שהרצפה שלו כולה חול. כמקובל בסין גם במחוזות עניים תלמידים שקדנים לומדים עד 14:00, חוזרים לביתם לעזור להוריהם בחקלאות ושבים בערב לבית הספר, על מנת להמשיך ללמוד עד 10 בלילה. בכל כיתה היתה תלויה תמונתו של אלברט איינשטיין. גם בכפר הנידח ידעו לספר שהוא יהודי שזכה בפרס נובל, ושבכלל יהודים מחזיקים בהכי הרבה פרסי נובל ביחס לחלקם באוכלוסייה.

האוניברסיטה העברית פתחה החודש בשנחאי את תערוכה הגדולה ביותר של חומרי אלברט איינשטיין. לטקס הפתיחה המרשים הגיעו רבים וטובים, בכירי האוניברסיטה העברית בירושלים שאיינשטיין היה אחד המייסדים שלה, הקונסול והאליטה האינטלקטואלית של שנחאי. בין היתר כיבד בנכחותו את האירוע זוכה פרס נובל לפיזיקה הסיני פרופ' צ'ן-נינג יאנג, המכונה בכבוד רב אלברט איינשטיין הסיני.
האוניברסיטה העברית מעוניינת למשוך סטודנטים סיניים לבוא וללמוד אצלה באמצעות המותג איינשטיין. למרות כמה דברים פחות נחמדים שאיינשטיין אמר בזמנו ברוח תקופתו על הסינים (היום, מן הסתם, לו היה חי לא היה מפסיק להתפעם ולהתפעל), איינשטיין הוא מותג מצוין לעודד דרכו הבאת סטודנטים סיניים לארץ.

אין סיבה שהאוניברסיטה העברית ואוניברסיטאות אחרות בארץ לא יעמדו בשורה אחת עם האוניברסיטאות הכל כך מבוקשות כאן בארה"ב ובאנגליה. יותר מכך, יש עכשיו חלון הזדמנויות מצוין, כשארה"ב נעשית פחות פופלרית מיום ליום, והסינים אפילו הגדילו לעשות ופירסמו אזהרת מסע לארה"ב - "היזהרו ממעשי שוד וירי". זה בדיוק הזמן לנצל את ירידת קרנן של האונברסיטאות המפורסמות שם ולהעלות את קרנן של האוניברסיטאות בארץ.
התערוכה מלהיבה את דמיונם של ההורים הסינים שמביאים את ילדיהם לשם על מנת שיראו, ילמדו וישאפו להגיע רחוק לפחות כמו אלברט איינשטיין. ליתר ביטחון נפתח ליין שלם של מוצרים חינוכיים לילדים בשם בייבי איינשטיין שאפשר לרכוש בחנות המוזיאון.
זוכה פרס נובל סיני בתערוכה - דלגYang Chen-Ning, winner of @NobelPrize in physics, visited the #Einstein-Life in 4 Dimensions exhibition with his wife WengFan. Prof. Hanoch Gutfreund, Academic Head of Einstein Archive, led them on a detailed tour, while Yang reminisced about time he spent with Einstein's family pic.twitter.com/EAtN0MRTlS
— Yicai Global 第一财经 (@yicaichina) August 1, 2019
התערוכה, וכל פעילות שמפארת ומרוממת את היהודים ככלל ואת הישראלים החדשניים בפרט, חשובה מאוד בימים אלה. בחסות אווירת מלחמת הסחר, יותר ויותר זרים עוזבים את סין - חלקם בגלל סגירת החברות וחלקם בגלל שהסינים מראים להם את הדרך החוצה. במיוחד חשופים להגבלות כאלה ואחרות אמריקאים, קנדים אנגלים.
זה עובד גם לכיוון השני, חברות סיניות מחזירות בימים אלה לאדמת המולדת עובדים שלהם בחברות, ומכוני מחקר אמריקאיים וסוגרים את מרכזי המחקר והפיתוח שלהם בארה"ב. יש כאן חלון הזדמנויות לפתח את המיסקונספציה לגבי כל היהודים כחכמים, להעצים לפאר ולרומם את היזמות והחדשנות הישראלית ולהיכנס לוואקום שנוצר באדיבות טראמפ.

עוד פוסטים מזירת הניתוחים

זה לא הזמן למומחים מטעם עצמם
בשעת משבר זאת, מומלץ להוריד את טון הביקורת על מנהלי המשבר במשרד הבריאות, שמנהלים אותו עד כה בצורה מעוררת הערכה

האם וירוס קורונה יכול לעבור באוויר?
מאמר חדש טוען כי העברת וירוס קורונה באוויר היא אפשרית, כמו גם זיהום סביבתי שנגרם עקב חולי קורונה השוהים בחדר. ואולם, המחקר מעלה הסתייגויות שונות, שטרם זכו למענה

לאוצר יש כלי יעיל שיחסוך למשק מיליארדים - אז למה הוא לא משתמש בו?
ארכימדס אמר פעם "תנו לי נקודת משען ואזיז את העולם ממקומו", ואני אומר - תנו למגזר העסקי תאריך יעד והוא יוציא אותנו מהמיתון

זה מרגיש כמו מלחמה - אבל ההתאוששות תהיה מהירה הרבה יותר
משבר הקורונה יוצר תחושת קטסטרופה - אך חשוב לזכור שהנגיף לא מוחק הון פיזי והכלכלה הריאלית תוכל להתאושש במהרה לאחר שיובס ■ בכך המשבר הנוכחי דומה יותר למשבר 2008 מאשר למלחמת העולם השנייה

ישראל יוצאת מהגדילה האקספוננציאלית, אך משאירה את הצוותים הרפואיים מאחור
במשרד הבריאות מציגים את הנתונים בסקלה לינארית, ואז קשה יותר לראות איך הדברים משתנים - ובפרט האם יש גדילה אקספוננציאלית. דרור פייטלסון מציג אותם בסקלה לוגריתמית, ויש לו בשורות טובות ובשורות רעות
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר