מוטרדים מהאמזונס? הצריכה שלנו גורמת לכדור הארץ נזק חמור בהרבה
מרבית החברות כיום מתבססות על מודלים עסקיים ליניאריים: חברה שמשתמשת בחומרי גלם על מנת לייצר מוצר שמסיים את חייו אצל הצרכן. זאת, כשהעלויות החיצוניות, הסביבתיות לרוב, לא נלקחות בחשבון בתמחור המוצרים. את החשבון הזה אנחנו כחברה משלמים

הנזק שנגרם משריפות יערות האמזונס הוא חמור מאוד ויש לפעול ככל האפשר למנוע נשקים מסוג זה. אבל כל עוד לא נשנה את התפישה הכלכלית שלנו, נמשיך לייצר נזק הרסני יותר לכדור הארץ.
הכלכלה הליניארית, ייצור מוגבר של חברות ומפעלים וצריכת מוצרים שהופכים לפסולת בסוף השימוש, היא המקור לכליון משאבי הטבע והגורם העיקרי לנזק הסביבתי.
עוד כתבות בנושא
מרבית החברות כיום מתבססות על מודלים עסקיים ליניאריים: חברה שמשתמשת בחומרי גלם על מנת לייצר מוצר שמסיים את חייו אצל הצרכן. זאת, כשהעלויות החיצוניות, הסביבתיות לרוב, לא נלקחות בחשבון בתמחור המוצרים. את החשבון הזה אנחנו כחברה משלמים.
הכלכלה המעגלית מציעה החלפת מודלים אלו ויישום של מודלים עסקיים מעגליים. מודלים אלו מתבססים על עקרונות של הפחתה במקור באמצעות עיצוב יותר חכם של מוצרים, שימוש בחומרים ממוחזרים והפחתת השימוש במשאבים חדשים, ושימוש חוזר במוצרים בתוך מעגל הייצור.
חברות תעשייתיות פועלות בסביבה הרגולטורית הקיימת ומתאימות עצמן אליה, וכך גם המודלים העסקיים שלהן. מדיניות שתחייב מפעלים לקחת אחריות על הפסולת שהם מייצרים ולתמחר את העלויות החיצוניות-סביבתיות של השלכות הייצור, תביא לחברות שיפעלו באופן יותר אחראי המצמצמות את הנזק הסביבתי שלו הן גורמות.
באירופה ישנן כמה חברות מובילות שמאמצות מודלים מעגליים. אחד המודלים העסקיים המעגליים היותר מוכר הוא שירותיות (Servicizing). במקום להפוך לבעלים של המוצר, הצרכן רוכש את השירות שהמוצר מציע. לדוגמה, קורקינטים חשמליים - במקום בזבוז משאבים שבו כל אדם פרטי ירכוש קורקינט חשמלי שבו הוא משתמש כשעה ביום, הוא משתמש בקורקינט לפי הצורך, ועל כך הוא משלם.
דוגמה נוספת היא אוטותל, המציעה שכירת רכבים וחברות בינלאומיות כמו רולסרויס – המשכירות מנועי מטוסים במקום למכור אותם לחברות התעופה. המודלים האלו מעודדים ייצור של מוצרים עמידים יותר, המאפשרים ניצול יעיל יותר של משאבים, כשהחברה מציעה שירותי תחזוקה של המוצר לאורך חייו.
במחקר שאני מנהלת, R2Pi: The Route To Circular Economy שבוצע עבור האיחוד האירופי במסגרת הוריזון 2020, נבחנו החסמים והמניעים למעבר של חברות למודלים עסקיים מעגליים במדינות שונות באירופה, וביניהן אנגליה, ספרד, הולנד, פולין, צרפת, גרמניה וישראל.
אחד מכלי המדיניות היותר יעילים שזוהו היה Extended Producer Responsibility – כלי זה דורש מהיצרן להיות אחראי על טיפול במוצר גם בסוף חיי המוצר. לדוגמה, גם לאחר שלוש שנים ברשותי, כשהמחשב הנייד מתקלקל, על היצרן האחריות לטיפול בפסולת האלקטרונית. מדיניות זו מעודדת יצרנים לייצר מוצרים עמידים יותר, שניתן למחזר ולהשתמש ברוב הרכיבים של המוצר בסוף חייו.
לצד כלים אלו, יש לפעול להעלאת המודעות של הצרכנים בכדי לעודד צמצום בזבוז משאבים וצריכה חכמה ואחראית יותר. בהקשר הזה, יש ליישם כלי מדיניות מכלכלה התנהגותית, NUDGE, אסטרטגיה להשפעה עקיפה באמצעות 'דחיפה קלה' או עידוד של הממשלה. לדוגמה, באמצעות הבלטת הנזקים של פעילויות המגדילות את פליטת גזי חממה או דרישה לפרסם את נתוני פליטת גזי החממה ממוצרים. המחשת הנזק הסביבתי כתוצאה משימוש במוצרים מסוימים מסייעת בשינוי התנהגות צרכנית.
אז בנוסף לניסיונות להפעיל לחץ חיצוני על ברזיל להפסקת שריפת יער האמזונס, ראוי שמדינות יפעלו להקטנת הנזק שהן גורמות לסביבה. ככל שמדינות שונות ילמדו ויאמצו כלים כדוגמת אלו, המעבר לכלכלה מעגלית יהיה מהיר יותר ונצמצם את הנזק הסביבתי שנגרם כתוצאה מייצור וצריכה לא אחראיים.
עוד פוסטים מזירת הניתוחים

זה לא הזמן למומחים מטעם עצמם
בשעת משבר זאת, מומלץ להוריד את טון הביקורת על מנהלי המשבר במשרד הבריאות, שמנהלים אותו עד כה בצורה מעוררת הערכה

האם וירוס קורונה יכול לעבור באוויר?
מאמר חדש טוען כי העברת וירוס קורונה באוויר היא אפשרית, כמו גם זיהום סביבתי שנגרם עקב חולי קורונה השוהים בחדר. ואולם, המחקר מעלה הסתייגויות שונות, שטרם זכו למענה

לאוצר יש כלי יעיל שיחסוך למשק מיליארדים - אז למה הוא לא משתמש בו?
ארכימדס אמר פעם "תנו לי נקודת משען ואזיז את העולם ממקומו", ואני אומר - תנו למגזר העסקי תאריך יעד והוא יוציא אותנו מהמיתון

זה מרגיש כמו מלחמה - אבל ההתאוששות תהיה מהירה הרבה יותר
משבר הקורונה יוצר תחושת קטסטרופה - אך חשוב לזכור שהנגיף לא מוחק הון פיזי והכלכלה הריאלית תוכל להתאושש במהרה לאחר שיובס ■ בכך המשבר הנוכחי דומה יותר למשבר 2008 מאשר למלחמת העולם השנייה

ישראל יוצאת מהגדילה האקספוננציאלית, אך משאירה את הצוותים הרפואיים מאחור
במשרד הבריאות מציגים את הנתונים בסקלה לינארית, ואז קשה יותר לראות איך הדברים משתנים - ובפרט האם יש גדילה אקספוננציאלית. דרור פייטלסון מציג אותם בסקלה לוגריתמית, ויש לו בשורות טובות ובשורות רעות
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר