בנק דיגיטלי? זה עוד מאותו הדבר
ההודעה על הקמת בנק דיגיטלי חדש הפיחה תקווה לבשורה צרכנית בישראל. אבל כמו כל בנק פרטי, גם הבנק החדש יפעל כדי להשיא רווחים לבעליו. יש פתרון אחר

בשבוע שעבר קיבלנו בשורה על בנק חדש שיקום בישראל - הבנק הדיגיטלי של מריוס נכט ואמנון שעשוע. זהו בנק עסקי לכל דבר, וככזה, מטרתו להשיא רווח לבעליו. עם זאת, הציפייה היא כי כניסה של בנק נוסף למגרש עשויה לבשר על הורדת מחירים כתוצאה מעידוד התחרות.
התקווה שהתעוררה היא שבנק זה יגביר את התחרותית ויביא להורדת מחירים, שכן כעת יש אופציה נוספת ללקוחות, והם יכולים לבחור לעזוב את הבנק הישן ולעבור לבנק הדיגיטלי החדש. בנוסף, דיגיטציה של השירותים הבנקאיים מאפשרת הוזלת עלויות והנגשת השירותים לקהל גדול יותר. אך עדיין, כנראה שאוכלוסיות מוחלשות המודרות מהמערכת הבנקאית - כמו האוכלוסייה המבוגרת, שגם מאותגרת בשימוש באמצעים דיגיטליים - לא יתקבלו בקלות גם בבנק זה.

אין זה סוד שמערכת הבנקאות הישראלית ריכוזית מאוד, כששני בנקים מחזיקים בכ-60% מהנכסים בענף. כתוצאה מכך, רובנו משלמים יותר על שירותים בנקאיים: עמלות גבוהות, ריבית נמוכה על פיקדונות וריבית גבוהה על האשראי. ועדת טרכטנברג, שהוקמה ב-2011 לאחר המחאה החברתית, ציינה כי הבנקים גובים ממשקי הבית מחיר גבוה מהמחיר התחרותי, והמליצה להקים ועדה מיוחדת שתציע פתרונות לפישוט המוצר הבנקאי ולהעצמת כוחו של הלקוח. אחד הפתרונות שהציעה הועדה הוא הקמת אגודות אשראי.
בשורה התחתונה, כשמדובר בבנק פרטי, שמטרתו להשיא רווחים לבעליו - השיטה נשארת אותה השיטה. לכן, בשורה בנקאית אמיתית, כזאת שמעידה על שינוי השיטה, תהיה הקמת של בנק חברתי או אגודת אשראי, ארגון כזה יכול לשנות את תנאי המשחק לטובת הצרכנים.
אופק חדש-ישן
ב-2012, אחרי המחאה החברתית, הוקמה יוזמת אופק, שנועדה להקים בנק קואופרטיבי בישראל - כזה שהלקוחות שלו הם גם הבעלים שלו. ואולם ב-2015, לאחר כמה שנים של דיונים, בנק ישראל הציב דרישה רגולטורית להון עצמי מינימלי של 75 מיליון שקל - דרישה שעיכבה את הקמת הבנק. בעקבות זאת, אופק הוביל ב-2016 תהליך חקיקה שמאפשר להקים בישראל אגודות אשראי: גופים המורשים לספק שירותים פיננסיים בדומה למערכת הבנקאית - אך תחת הפיקוח של רשות שוק ההון.
אגודת אשראי נמצאת גם היא בבעלות הלקוחות, ובדומה לבנק, מספקת שירותי בנקאות: ניהול חשבונות עו"ש, ניהול פקדונות ומתן הלוואות. אגודת אשראי מציעה חלופה אמיתית לבנקים הוותיקים - כזאת שפועלת למען האינטרסים של הלקוחות, שהם גם הבעלים.

אגודות אשראי עשויות להוות בשורה חיובית במיוחד לאוכלוסיות המוחלשות בחברה, כאלה שנדרשות לשלם ריבית גבוהה מאוד על אשראי מהבנק. נכון, ניתן להניח שמסורבי אשראי לא יקבלו הלוואות גם מאגודת אשראי, אבל לפחות משפחות שאינן אמידות לא יידרשו לשלם ריביות מוגזמות, כפי שגובים מהן בבנק.
בשנתיים האחרונות אופק נמצאת בתהליך רישוי מתמשך לקבלת רישיון לספק שירותים כאגודת אשראי. תהליך זה מתעכב כבר תקופה ארוכה, בשל שינויים תכופים ברשות שוק ההון ובשל שינויים בנהלי הרישוי הנדרשים. על אף העיכובים הרגולטוריים, באופק רשומים כיום כ-6,000 חברים, שהפקידו ביוזמה כבר יותר מ-100 מיליון שקל.
כשהלקוחות יהיו בעלי הארגון שמנהל את כספם בהתאם לאינטרסים שלהם - אז יתרחש שינוי אמיתי. הקמת אגודות אשראי הן שיאפשרו זאת.
עוד פוסטים מזירת הניתוחים

זה לא הזמן למומחים מטעם עצמם
בשעת משבר זאת, מומלץ להוריד את טון הביקורת על מנהלי המשבר במשרד הבריאות, שמנהלים אותו עד כה בצורה מעוררת הערכה

האם וירוס קורונה יכול לעבור באוויר?
מאמר חדש טוען כי העברת וירוס קורונה באוויר היא אפשרית, כמו גם זיהום סביבתי שנגרם עקב חולי קורונה השוהים בחדר. ואולם, המחקר מעלה הסתייגויות שונות, שטרם זכו למענה

לאוצר יש כלי יעיל שיחסוך למשק מיליארדים - אז למה הוא לא משתמש בו?
ארכימדס אמר פעם "תנו לי נקודת משען ואזיז את העולם ממקומו", ואני אומר - תנו למגזר העסקי תאריך יעד והוא יוציא אותנו מהמיתון

זה מרגיש כמו מלחמה - אבל ההתאוששות תהיה מהירה הרבה יותר
משבר הקורונה יוצר תחושת קטסטרופה - אך חשוב לזכור שהנגיף לא מוחק הון פיזי והכלכלה הריאלית תוכל להתאושש במהרה לאחר שיובס ■ בכך המשבר הנוכחי דומה יותר למשבר 2008 מאשר למלחמת העולם השנייה

ישראל יוצאת מהגדילה האקספוננציאלית, אך משאירה את הצוותים הרפואיים מאחור
במשרד הבריאות מציגים את הנתונים בסקלה לינארית, ואז קשה יותר לראות איך הדברים משתנים - ובפרט האם יש גדילה אקספוננציאלית. דרור פייטלסון מציג אותם בסקלה לוגריתמית, ויש לו בשורות טובות ובשורות רעות
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר