לקחי הנפט: האם המפסידים הגדולים הם בעלי הפוטנציאל הגדול ביותר להתאוששות?
לאחר חודש, שהיה כנראה התנודתי ביותר בהיסטוריה של הבורסות והשווקים האחרים בעולם — נמצאים המשקיעים בצומת דרכים ■ להלן כמה לקחים מהמפסידים הגדולים

לאחר חודש, שהיה כנראה התנודתי ביותר בהיסטוריה של הבורסות והשווקים האחרים בעולם (בין השאר, נפט, סחורות ואג"ח) — נמצאים המשקיעים בצומת דרכים. העולם נמצא במשבר חמור, שבו מגפה עולמית, קיפאון כלכלי, זינוק באבטלה, וכנראה מה שיהיה מיתון מהחמורים ביותר מאז השפל הגדול של שנות ה–30 של המאה הקודמת. הבורסות בעולם קרסו בעשרות אחוזים, אבל בשבוע שעבר עלו חלקן בשיעור חד, ואז סיימו ביום של נפילות.
להלן כמה לקחים מהמפסידים הגדולים.
התחרות קשה. יש נכסים שמחיריהם לא השתנו הרבה, ויש ענפים שחטפו קשה במיוחד, כמו תעופה ואנרגיה. כשבודקים מדדי בנצ'מרק, כמו דאו ג'ונס ו–S&P 500, מגלים שכמעט אין מניות שרשמו תשואה חיובית. כל 30 מניות הדאו ג'ונס נפלו מתחילת השנה, למרות העלייה שנרשמה בשבוע שעבר.

הכל קשור. נפילת מחיר הנפט הגולמי ב–65% מתחילת השנה הובילה לקריסה גם במניות של חברות אנרגיה, גם במדדי מניות של בורסות עתירות בחברות אנרגיה (לונדון), וגם במטבעות של מדינות שכלכלתן תלויה בנפט (כמו נורווגיה, ברזיל, רוסיה ומקסיקו). מחיר הנפט (במונחים נומינליים) חזר 18 שנה לאחור.
איך מודדים? יש פערים ניכרים בין מחירים ריאליים לנומינליים, ובין תשואות במטבע מקומי לעומת דולר. כך, למשל, הנפט הגולמי הרבה יותר חלש משהוא נראה בגרף נומינלי היסטורי. במחירים ריאליים, הוא הרבה יותר עמוק בעבר. המחיר הריאלי של הנפט היה ברמתו הנוכחית באוגוסט 1973, במשבר הנפט הגדול שבישר על משבר כלכלי מתמשך בעולם.
המטבע חשוב. המטבעות משחקים תפקיד חשוב, ולא רק בגלל הפרשי שערי המט"ח, שגרמו לכך שהנפילה הדולרית במדדי שווייץ ויפן היו נמוכים מהנפילה במטבע המקומי. בחלוקה גסה, בורסות של מדינות עם מטבעות מקלט, כמו שווייץ ויפן, ושל כלכלות איתנות יותר, נפלו פחות גם במחירים נומינליים. הבורסה הרוסית הוכתה קשות בגלל נפילת הרובל.
האם מה שנפל הכי חזק הוא בעל הפוטנציאל הגדול ביותר להתאוששות? לפי ההיסטוריה, לאו דווקא. הרובל ורוסיה חלשים גם בגלל מלחמת הנפט עם סעודיה; מניות הבנקים סובלות גם מהריביות הנמוכות — ומי שחושב שזה רעיון טוב להשקיע בארגנטינה כנראה ישן ב–20 השנים האחרונות.
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר