גם במציאות החדשה של המגפה, התלמידים החלשים נותרים מאחור
בזמני משבר, המוחלשים נחלשים אף יותר ■ בשם המחויבות לצמצום הפערים, המדינה חייבת לספק לכל תלמיד גישה לאינטרנט ואפשרות ללמידה מקוונת ראויה

השבועות האחרונים מטלטלים את שגרת יומם של מיליארדי אנשים ברחבי העולם. צעירים ומבוגרים, נשים וגברים בני כל הלאומים, הפסיקו את חיי השגרה ומסתגרים בביתם עד יעבור זעם.
נוסף על המערכה בחזית הבריאותית, מדינות ומערכות ציבוריות רבות מנסות למצוא פתרונות למצב החדש באמצעות שורה של צעדים - אספקת שירותים חיוניים, חלוקת מזון ותרופות למבוגרים ולמבודדים, עבודה מהבית באופן מקוון, מפגשים חברתיים באמצעות שיחות וידאו וכן לימוד מקוון לתלמידי בתי הספר ולסטודנטים באוניברסיטאות.
משרד החינוך בישראל, לצד גופי החינוך הבלתי פורמאלי, החל בלימוד ובהוראה מרחוק לתלמידי בתי הספר. היוזמה מבורכת והכרחית. הלימוד המקוון תורם ליצירת רצף חינוכי ולימודי; קיום מסגרת וסדר יום קבוע לילדים; הפוגה מהמציאות המלחיצה, תוך הפגת מתחים וחששות; חיבור לחברים לכיתה וקיום שיח משותף לעיבוד המציאות החדשה; וכמובן, הערך הכלכלי והמקצועי למורים, הממשיכים את עבודתם גם בזמן מצב החירום.
במבט על, אולי היה ניתן להניח שהלמידה מרחוק תצמצם במידת מה את הפער בין המרכז לפריפריה. כל מה שצריך כדי לקיים אותה הוא מחשב ומורה. אין ילקוטים וציוד יקר, אין שיעורים וחוגים פרטיים, אין בגדים ממותגים להסתובב בהם בהפסקות ואין מסיבות וטיולים יקרים שמדגישים את הפער בין אלה שיש להם יותר לאלה שאין להם.
ואולם, לא כולם יכולים לקחת חלק בחגיגה. בפריפריה החברתית והגיאוגרפית יש פחות מחשבים בבית מאשר, ולא לכל ילד יש אפשרות לשבת ולהתחבר לשיעור המקוון. לעתים יש תחרות של מספר אחים על מחשב אחד. לעתים תשתית האינטרנט לקויה ולא מספקת, ובמקומות רבים אין תשתית מיחשובית ואינטרנטית כלל.
המציאות במשפחות המוחלשות קשה במהלך ימי השגרה, ובעקבות המשבר מאות אלפי עובדים - שהם גם הורים - פוטרו או יצאו לחל"ת. חלק מהמשפחות, הנמצאות ממילא מתחת לקו העוני, החלו לצמצם בהוצאות מזון, רכיב יסודי שהינו תנאי בסיסי לקיום, כל שכן ללמידה.
מחשב עם חיבור לאינטרנט הוא לא מותרות - זו הדרך שלנו היום לחוות את העולם. בשם המחויבות לצמצום הפערים, המדינה חייבת לספק לכל תלמיד גישה לאינטרנט באיכות סבירה ואפשרות ללמידה מקוונת ראויה. גם בשיא המשבר, חשוב לזכור שהוא ייגמר. הילדים יחזרו לבית הספר - והשאלה היא אילו ילדים יחזרו, ומה יהיו הפערים עימם ישובו.
בזמני משבר, המוחלשים נחלשים אף יותר. עלינו לממש את זכותו של כל ילד לחינוך וללמידה, ולפעול לקידום המענים הרווחתיים והחינוכיים כאחד. משלא ידוע משך המשבר, נדרשים כולנו לתת מענה זמני למצב הקיים - מגיוס מחשבים וחבילות גלישה ועד אספקת חבילות מזון שיפתרו חלק מהבעיה הגדולה. במקומות בהם אין כרגע כלל נגישות למחשבים, יש להפיק חומרי לימוד והוראה קשיחים, לפזרם לבתי התלמידים וללוות את הלמידה בשיח טלפוני מרחוק. אין זה מותרות! זהו צו השעה.
הכותב הוא מ"מ מנכ"לית עמותת חינוך לפסגות
תגובות
דלג על התגובותתודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
באפשרותך לקבל התראה בדוא"ל כאשר תגובתך תאושר ותפורסם.
אנא המתינו……
תודה!
תגובתך נקלטה בהצלחה, ותפורסם על פי מדיניות המערכת
אירעה שגיאה בעת שליחת התגובה
אנא נסה שנית במועד מאוחר יותר